TRANSPARANTE VLEUGELS: OOK EEN UITVINDING VAN DE NATUUR
De 9 succesfactoren van de BV Natuur
Ylva Poelman
Het sterftecijfer onder bedrijven neemt al tientallen jaren toe ongeacht omvang, leeftijd of sector. De dood discrimineert niet, blijkt ook in de economie. De veranderingen, transities en crises vliegen ons om de oren, waardoor het voor bedrijven niet gemakkelijk is om te overleven.

Organisaties die meer toekomstbestendig willen worden, kunnen terecht bij een onconventionele inspiratiebron, die van ‘overleven’ een kunst heeft gemaakt: de biologische natuur. De natuur functioneert goed beschouwd eigenlijk als een bedrijf. Dit bedrijf, de BV Natuur, produceert organismen in allerlei vormen en maten, verleent allerhande diensten en kent diverse bedrijfsprocessen. En als iets haar toekomstbestendigheid illustreert, dan is dat wel haar lange bestaan. Ondanks de vele (catastrofale) veranderingen waarmee ze is geconfronteerd, is ze al een slordige 4 miljard jaar non-stop in bedrijf: een indrukwekkende success story.

Energietransities, informatierevoluties, klimaatverandering, technologische revoluties, innovatie, diversiteit, zelfsturing, leiderschap, fake news, circulaire economie, de BV Natuur heeft het allemaal al eens bij de hand gehad. De parallellen met de grote uitdagingen van onze tijd liggen dan ook voor het oprapen. Bovendien zal de BV Natuur – dankzij haar succesfactoren – nog miljoenen jaren succesvol blijven functioneren, met of zonder ons. Dat maakt dit originele boek een must read voor iedereen die zijn bedrijf of organisatie toekomstbestendig wil maken.

Bestellen

Leiderschap in de digitale wereld
Ralf Knegtmans en Ylva Poelman
De wereld verandert razendsnel en wordt steeds complexer door de opkomst van digitale technologie. Dat is een uitspraak die inmiddels bijna tot vervelens toe wordt herhaald, en niet zonder reden. In het boek wordt onderzocht wat de gevolgen van de digitale revolutie zijn voor organisaties en de benodigde eigenschappen van hun leiders.

Vraagt het nieuwe tijdperk om een nieuw type leider? Of worden ze overbodig gemaakt door artificial intelligence? Wat is de rol van innovatie? Om deze vragen te beantwoorden, gebruikten de auteurs hun eigen kennis en ervaring en spraken met tal van leiders en experts in kennisgebieden die uiteenlopen van recruitment tot de bankensector en van psychologie tot moderne retailers.

Het resultaat is een prikkelend boek dat uitlegt wat digitalisering eigenlijk is, welke gevolgen het heeft voor het bedrijfsleven en besluit met de eigenschappen die een leider in de nieuwe wereld nodig heeft.

Bestellen

De natuur als uitvinder
Ylva Poelman
Als u aan de natuur denkt, waar denkt u dan aan? Bos? Bergen? Pluizige beestjes? Waar u waarschijnlijk niet aan denkt is techniek, maar hoe gek het ook klinkt: de natuur zit er vol mee. In bijna 4 miljard jaar zijn fantastische biologische oplossingen ontstaan die we kunnen gebruiken als inspiratie voor onze eigen menselijke toepassingen. Dit is precies wat bio-inspired innovation doet. Zo is een hogesnelheidstrein in Japan uitgerust met een efficiënte ‘ijsvogelneus’ en leveren botten inspiratie voor materiaalbesparing.

Deze out-of-the-box-toepassingen kunnen technisch zijn, maar bieden ook oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en sociale innovatie. De natuur gebruikt efficiëntie en duurzaamheid als basis voor het voortbestaan van het leven op aarde en daar kan de mens, door goed af te kijken, nog veel van leren.

‘Als er een Nobelprijs was voor de meest veelbelovende discipline van de toekomst, dan zou bionica een van de grootste kanshebbers zijn.’

Bestellen

Columns in dagblad Trouw
Ylva schreef in vijf jaar tijd meer dan honderd columns voor dagblad Trouw over bio-inspired innovation. Ze zijn hier allemaal te lezen.