I THINK THE BIGGEST INNOVATIONS OF THE 21ST CENTURY WILL BE AT THE INTERSECTION OF BIOLOGY AND TECHNOLOGY. A NEW ERA IS BEGINNING.
- STEVE JOBS

Technology proven by nature


Menig ingenieur kijkt jaloers naar de natuur, omdat onze techniek vaak niet aan de biologische techniek kan tippen. De natuur gebruikt namelijk bijna altijd minder energie en materialen, kent een ongekende gevoeligheid en nauwkeurigheid, optimaliseert moeiteloos verschillende functies tegelijkertijd, verzoent tegenstrijdige eisen met elkaar, werkt bij omgevingsdruk en –temperatuur, recyclet alle materialen en is de uitvinder van duurzaamheid. Bovendien weten we zeker dat de oplossingen in de natuur goed werken. Was dat niet het geval, dan was het al lang uitgestorven. De biologische techniek heeft zich in de praktijk bewezen. Een paar voorbeelden:
Heilige graal
De constructietechniek uit de natuur is de heilige graal van de nano-technologie.
Besparing
Energie- en materiaalbesparingen niet van enkele procenten, maar van tientallen procenten.
Sensoren
Zintuigen zijn klein, energiezuinig, robuust en uiterst gevoelig: ingenieuze voorbeelden.
Meer voorbeelden ...
Bij technische innovatie gaat het enerzijds om het verbeteren van bestaande producten en productieprocessen. Anderzijds gaat het om geheel nieuwe oplossingen voor technische vraagstukken. Hiervoor gebruikt Ynnovator bij voorkeur bio-inspired innovation. In essentie komt de methode neer op het reverse engineeren van vernuftige biologische oplossingen. De techniek in de natuur werkt heel anders en levert daardoor out-of-the-box oplossingen. Sterker nog: het levert potentieel zelfs doorbraakinnovaties. Meer weten? Maak een afspraak.
Bio-inspired innovation = reverse engineering nature
Projecten waar Ynnovator aan heeft gewerkt
Ynnovator heeft gewerkt aan technische projecten op de meest uiteenlopende gebieden. Je kunt het zo gek niet bedenken of de natuur heeft waardevolle inspiratie te bieden. Concrete cases waren onder andere: energiezuinige (passieve) koeling, ontzilting, sturen onder water, sensoren, dierveiligheid, aardappelmachines, biobeton, afvalcontainers, drijfmest, hoefijzers en medische instrumenten.