TO BE ORIGINAL, IS TO RETURN TO THE ORIGIN: NATURE
– ANTONIO GAUDI
Innovations powered by nature
Een trein met een ijsvogelneus, zelfsturende teams geïnspireerd op spreeuwen, zelfreinigende lotusverf en overlevingsstrategieën van organismen als bedrijfsstrategieën: deze en vele andere bijzondere innovaties zijn geïnspireerd op de natuur. De natuur is al bijna vier miljard jaar in bedrijf en heeft volop geëxperimenteerd met wat werkt, en wat niet. De lijst met slimme uitvindingen is nagenoeg onuitputtelijk. Het brein waarmee je deze tekst leest bijvoorbeeld, is een sterk staaltje biologisch vernuft.

Innovation inspired by nature


Bio-inspired innovation is een innovatiemethode die de natuur gebruikt als inspiratiebron voor out-of-the-box innovaties. De methode is ook bekend als bionica en biomimicry. Twee bekende voorbeelden zijn het klittenband (de ritsloze rits, gebaseerd op de zaden van de grote klit) en de opstaande randen aan het uiteinde van vliegtuigvleugels (winglets om energie te besparen, geïnspireerd op zwevende vogels). Bio-inspired innovation ziet de natuur als een catalogus van briljante en onconventionele oplossingen, die geheel gratis en patentvrij is te raadplegen. Benieuwd naar meer voorbeelden? Bekijk de columns van Ylva uit dagblad Trouw hier.
De natuur is al bijna vier miljard jaar in bedrijf en is tegen de meest uiteenlopende uitdagingen aangelopen. Het zijn er teveel om op te noemen en variëren van voortbewegen tot architectuur, van klimaatbeheersing tot leiderschap, van samenwerken tot sensoren en van duurzaamheid tot zelf-organisatie. Voor iedere uitdaging is een analogie te vinden in de natuur. Ook voor die van jou. Het hoeft niet precies dezelfde kwestie te zijn, maar een vergelijkbare situatie. De kracht van bio-inspired innovation zit in de onconventionele oplossingen van de natuur en is in te zetten voor zowel technische als organisatorische innovatie.
Out-of-the-box innovaties, ook voor jouw bedrijf

Methode


De juiste vraag formuleren
De biologische analogie vinden
Uitzoeken hoe de biologische oplossingen werken
De bruikbare principes destilleren
Vertalen naar techniek/organisatie
Prototype/pilot project
De juiste vraag formuleren: De methode begint met het formuleren van het juiste vraagstuk, zodat enerzijds duidelijk is wat de vraag nu precies is en anderzijds aansluit bij de ‘werking’ van de natuur.

De biologische analogie vinden: Vervolgens wordt bedacht welke organismen met analoge problematiek te maken hebben. Het hoeft niet exact dezelfde problematiek te zijn, maar wel vergelijkbaar.

Uitzoeken hoe de biologische oplossingen werken: Van de gevonden voorbeeldorganismen wordt uitgezocht hoe zij het probleem oplossen, bijvoorbeeld via biologische literatuur.

De bruikbare principes destilleren: Uit de oplossingen worden de essentiële en bruikbare principes gedestilleerd die als inspiratiebron worden gebruikt.

Vertalen naar techniek/organisatie: Bio-inspired innovation is geen kwestie van copy-paste uit de natuur. Er moet altijd een vertaalslag worden gemaakt naar iets dat bruikbaar is voor mensen of voor menselijke techniek.

Prototype/pilot project: Is het eenmaal duidelijk hoe de inspiratie uit de natuur is in te zetten, dan wordt het geïmplementeerd in een prototype (techniek) of via een pilot poject (organisatorisch).

Go/no-go: Na iedere fase is er een go/no go-moment. Op basis van de voorgaande fase wordt bekeken of, en met welke oplossingen de volgende fase ingezet zal worden.