‘De natuur als uitvinder’ is nu verkrijgbaar. Ga voor meer informatie of om het boek te bestellen naar www.denatuuralsuitvinder.nl.

De natuur als ontwerper

Ook al heeft de natuur geen doelbewust streven, ze is wel een ontwerper die zich houdt aan haar eigen ontwerprichtlijnen. Hiermee heeft ze de meest briljante creaturen ‘ontworpen’, dus welke inspiratie kunnen wij hier uit putten voor onze duurzame en technische innovaties?
Lees meer …

Het Viable System Model: overleven voor gevorderden

De ene crisis volgt de andere op, globalisering, het nieuwe werken, social media, samenwerkende generaties, van een hiërarchische hark naar platte zelfsturing, mensen versus cijfers. De vraag is hoe bedrijven en organisaties het huidige tempo van veranderingen bij kunnen houden en overleven. Het Viable System Model is een management tool om juist deze vraag te beantwoorden, geïnspireerd door de grootste overlevingsstrijd op aarde: de evolutie.
Lees meer …

Slimme informatie-uitwisseling volgens ménage à trois

Samenwerken in teams om complexe problemen op te lossen is een populair tijdverdrijf, maar hoe zorg je ervoor dat alle aanwezige expertise optimaal wordt gebruikt en niet alleen de meest luidruchtige? Is het oplossen van deelproblemen wel effectief als het niet tot een geheel gesmeed kan worden? Effectief communiceren in (grote) groepen is geen sinecure, maar het nietige kiezelwiertje brengt uitkomst in de vorm van Team Syntegrity.
Lees meer …

Initiator Bionicacentrum

Schreef ik in dit blog al eerder over bionica, zie Beter goed gejat, het heeft mij niet meer los gelaten. Deze manier om technische oplossingen te baseren op de slimmigheden die de natuur de afgelopen 4 miljard jaren heeft uitgevonden biedt dan ook veel. Afgelopen zaterdag stond het initiatief voor het bionicacentrum in het Dagblad van het Noorden.
Lees meer …

Misvattingen over leiderschap

Er is al veel gezegd en geschreven over leiderschap in de 21ste eeuw en de noodzaak daarvan. Toch zijn er nog steeds leiders en leidinggevende managers die zoooo 20ste eeuw zijn, en denken dat authenticiteit voor mietjes en integriteit voor de dommen is. Een aantal misvattingen op een rij.
Lees meer …

Hacking and slashing op je CV

In de wereld van de Massively Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG), zoals World of Warcraft, gaat het vooral om ‘hacking and slashing’ ofwel monsters of elkaar aan stukken hakken. Alhoewel je soms ook bloemetjes moet verzamelen is het toch vooral een moordlustige bezigheid. Toch zijn er mensen die deze hobby op hun CV zetten.
Lees meer …

Leven na de dood

Stel je bent niet meer onder de levenden, maar toch kunnen je achterachterkleinkinderen je zien en met je spreken. Klinkt als science fiction? Toch is dit inmiddels binnen handbereik, mede dankzij de laatste paar crisissen en gebeurtenissen van 9/11, nu bijna 10 jaar geleden.
Lees meer …

Innovatie mythes

Er zijn mensen die spontaan pukkeltjes krijgen bij het woord innovatie. Omdat ze er slechte ervaring mee hebben of omdat het woord te pas en te onpas wordt gebruikt. Onder het motto ‘stilstand is achteruitgang’ kan echter geen enkel bedrijf zich aan het fenomeen onttrekken. Bovendien heet iets, per definitie, pas innovatie als het succesvol is: Innovatie is een idee succesvol toepassen in de praktijk. Een vijftal innovatie mythes onder de loep
Lees meer …

Bluff your way into … bekende wetten

Het werk van je collega Bob kun je verklaren met het Peter Principe, complotdenkers moeten eens onder het scheermes van Occam en het glazen plafond is wellicht het resultaat van de wet van Sullerot. Heel leuk allemaal, maar waar gaat dit over? Tien wetten om mee te kunnen praten.
Lees meer …

Grootse welvaartsprobleem: gebrek aan urgentie

“Necessity is the mother of all innovation” is een uitspraak van Plato die door menig wetenschappelijk en economisch goeroe is aangehaald. Maar waar is die noodzaak, die urgentie vandaag de dag bij ons te vinden?
Lees meer …