‘De natuur als uitvinder’ is nu verkrijgbaar. Ga voor meer informatie of om het boek te bestellen naar www.denatuuralsuitvinder.nl.

Innovatie = vier gedaantes (4P’s)

Bij innovatie denken mensen vaak aan uitvindingen en technische zaken. Ten onrechte: bij innovatie gaat het om het hele proces. Samengevat zijn er 4P’s te onderscheiden:

Productinnovatie
Een verandering in de diensten of producten die de organisatie levert.

Innovatie voorbeeld
Een nieuw verzekeringsproduct of het nieuwste type mobiele telefoon.

Procesinnovatie
Een andere manier van produceren of leveren.

Innovatie voorbeeld
Henry Ford had een missie om de auto beschikbaar te maken voor iedereen. Tot die tijd was de auto een handgemaakt product voor de rijken. Ford is niet de uitvinder van de productielijn, maar slaagde in zijn missie door de productielijn toe te passen op het vervaardigen van auto’s. Tussen 1909 en 1927 werden er meer dan 15 miljoen T Fords gebouwd. In 1913 had Ford het assembleerproces van het chassis van meer dan 12 uren terug gebracht naar anderhalf uur.

Positie-innovatie
Een verandering van de context van een product, ook wel herpositioneren genoemd.

Innovatie voorbeeld
In Engeland was Lucozade een glucose drank om mensen te helpen bij herstel van ziekte. De associatie met ziekte maakte het moeilijk om met het product andere markten aan te boren. Onder flitsende namen als Lucozade Energy, Lucozade Sport en Lucozade Alert Plus werd de drank gepositioneerd als sportdrank voor de groeiende fitnessmarkt. Het product wordt nu gepresenteerd als een prestatieverhogende drank voor de gezonde sporter.

Paradigma-innovatie
Nieuwe manieren van denken, veranderingen in mentale modellen.

Innovatie voorbeeld
Kranten en luchtvaartmaatschappijen waren voorheen diensten of producten waar men (stevig) voor moest betalen. Dat was normaal. De norm lijkt nu te worden dat dit soort diensten gratis of voor zeer weinig geld af te nemen zijn. De traditionele uitgevers en luchtvaartmaatschappijen hebben wat uit te leggen als ze de oude norm blijven hanteren De fusies en faillissementen in deze branches zijn dan ook onvermijdelijk.